Előszó

Ahogy a tamponok, a betétek csomagolásán sem tüntetik fel a gyártók, hogy a termék milyen anyagokat tartalmaz, pedig lenne érdekesség a listában bőven. Sokan szenvednek görcsöktől, fertőzéstől és kiütésektől a menstruáció során, és nem kapcsolják össze a kellemetlen tüneteket a műanyagot, agyonpermetezett pamutot,szintetikus vegyszereket, és káros ipari melléktermékeket tartalmazó higiéniai termékekkel. Kétség kívül egészségesebb és környezetbarátabb megoldás, ráadásul még költségkímélő is a mosható textil betét.Magas nedvszívó képességű anyagból készül és ragasztócsíkok helyett patentok tartják a helyén. Használni ugyanúgy kell, mint egy eldobható betétet, majd használat után kiöblíteni, kimosni. Ha nem otthon cseréljük, akkor érdemes vízhatlan neszesszerben tárolni, amíg eljutunk a mosógépig.

Tényleg elmúlik a görcsölés a menzesz alatt, ha moshatót használok?

Tapasztalatok szerint több esetben teljesen elmúlt, akinél nem, azoknál lényegesen mérséklődött a görcsölés. De szintén sokkal kevesebb esetben fordul elő bármilyen rendellenes hüvelyfolyás, gombás fertőzés, stb. Ezek nem orsvosi állítások, vásárlóim visszajelzései alapján következtettem erre.

Nehéz bánni vele?

Könnyen használható, patentokkal tudod a fehérneműre rögzíteni. A betétek varrott, mintás fele van felőlünk, a betét alsó egyszínű részén nincs varrás a középső részén. Ha véletlenül fordítva használod, nem fogja felszívni a folyadékot, kifolyik a fehérneműbe.

Elcsúszik a betét. Mi lehet az oka?

A betétek elcsúszásának fő oka tapasztalataim szerint a csúszós anyagú, túl laza fehérnemű. A betétekbe dupla patentot teszek azért, hogy könnyebb legyen a fehérneműre igazítani. Természetesen elcsúszás így is előfordulhat, ha a fehérnemű nem elég passzos. Nálam a régi már kinyúlt fehérneműkben fordul elő. A bugyi formáját is érdemes próbálgatni, melyikkel jó a betétet hordani. Éjjelre az egészségügyi betéthez én van hogy dupla bugyit veszek.

Büdös?

Használata közben nincsenek kellemetlen szagok. A megszokott kellemetlen szagok a bolti termékek jellemzője. A baktériumok hamar elszaporodnak a számukra rendkívül kedvező környezetben. A kőolajszármazék zselékristályok magukba zárják a folyadékot, így teremtve lehetőséget erre.

Átázik?

Nem ázik át a vízzáró TPU rétegnek köszönhetően. Strapabíró és rugalmas anyag, ami megfelelő kezelés mellett évekig tökéletesen használható marad. A TPU 40 fokos mosást és alacsony hőfokú szárítást enged meg, ne szárítsuk forró radiátoron. Extrém magas hőmérsékletnek kitéve a TPU olvadhat és a laminálás leválhat az anyagról. Az utóbbi időben TPU anyagot használok. A TPU gyakorlatilag nagyon hasonló, mint a PUL, csak a gyártási folyamatban van különbség. Előállítását környezetbarátabbnak mondják, mivel nem vegyi oldószereket használnak közben, hanem hőkötést. Ebből kifolyólag a TPU kevesebb vegyszerrel érintkezik a gyártási folyamat közben, mint a PUL. Tapintásra a TPU puhább, mint a PUL és rugalmasabb is. Zöldebb megoldás, mivel gyorsabban lebomlik (4-5 év). Magas hőmérsékletre érzékenyebb.

Bőrbarát? Hisz tudod, kényes helyen fogom használni!

Nálam mindent bőrt érő felület 100% pamutból készül! Puha, kényelmes, lélegző, szinte észrevehetetlen anyagról van szó. Míg a bolti változat igen kényelmetlen tud lenni, a mosható betét a fehérneműdhöz hasonló anyagból készül, puha és kényelmes.

A Ritakreativ által felhasznált 100% pamut anyagok rendelkeznek Öko-Tex Standard 100 minőségi tanúsítvánnyal. Ez annyit jelent, hogy a textília több száz vizsgálaton átesett. Ezen szűrik ki, hogy tartalmaz e egészségkárosító anyagokat. Tehát az általam felhasznált anyagok garantáltan biztonságosak és alapvetően semmilyen bőrtípusra nem jelentenek egészségügyi kockázatot!

Honnan lehet észrevenni, hogy cserélni kell az éppen használt betétet?

Ez egyértelmű lesz számodra, miközben használod. Betét csere érzés szerint, ugyanúgy mint az eldobhatónál. Valaki tovább húzza, valaki gyakrabban cseréli, ez teljesen normális.

Kezdésnek mekkora csomagot ajánlok? Esetleg van lehetőség csomagot összeállítani?

A mosható betét kínálatomban mindig találsz csomagajánlatokat. Ezek között van próbacsomag, amivel a különböző méretű és nedvszívású betéteket ki tudod próbálni. Összeállítottam nagy csomagokat is, amelyek képesek lefedni a teljes menstruációs igényedet is. Természertesen mindenki más, ha nem találsz kedvedre való csomagajánlatot, egyenként is összeállíthatod saját igényeidnek megfelelően a rendelésed.

Miután kiöblítettem hideg vízben a használt betétet, utána meg kell szárítani, mielőtt a szennyesbe dobom?

A mosható betétek tisztításával kapcsolatban külön blogbejegyzés áll rendelkezésedre, ahol minden erre irányulő kérdeést megválaszoltam. A betétet öblítés után nem kell megszárítani, mosásig szellőző helyen külön szokás tárolni például egy kis vödörben. Lényeg hogy ne legyen légmentesen lezárva, mert bebüdösödik mint a nedves ruha, ha meg ráadásul ott is felejted hetekig, tutira bepenészedik.

Nyilvános helyen kell cserélned betétet?

Ha nyilvános helyen kell cserélnem betétet elteszem a tartóba, úgy ahogy van és otthon később kiöblítem. Ettől nem szárad bele a vér és lesz használhatatlan? Nem lesz baja.