Mosható betét tudástár

Mosható betét tisztítása

2021.03.05 08:01
Rita
Rita

A mosható betét tisztítása egyszerű. A használt betétet először mindig hideg vízben öblítsük, mert ha a vérfoltot meleg vagy forró víz éri, maradandó foltot hagyhat a szöveten! A tisztasági betétek tisztítása ugyanúgy működik mint a fehérneműé. Szennyes tartóba, majd mosógépbe kerül, és kész.

A mosható betét tisztítása egyszerű. A használt betétet először mindig hideg vízben öblítsük, mert ha a vérfoltot meleg vagy forró víz éri, maradandó foltot hagyhat a szöveten!

A tisztasági betétek tisztítása ugyanúgy működik mint a fehérneműé. Szennyes tartóba, majd mosógépbe kerül, és kész.

A mosható betét tisztítása során érdemes figyelni a következő dolgokra. Az egészségügyi betéteket amint hazaérsz, vagy használat után rögtön folyó hideg víz alatt alaposan ki kell nyomkodni, amíg a víz tiszta nem lesz. Kis Marhaepe szappannal, vagy mosószappannal lehet megdörzsölni a foltot, ha szükséges (ha nagyon világos mintájú betétet választottunk, érdemes kezelni a foltot). Kezeljük a fenti tisztítószerek egyikével a foltot, dörzsöljük be és hagyjuk rajta hatni 15 percig. Aztán öblítsük ki hideg, vagy kéz-meleg vízben. Ezt a folyamatot ismételhetjük.

Nátrium perkarbonátba (folttisztító só) lehet áztatni 1-2 órára, én ezt szoktam tenni, maradéktalanul kiszedett minden foltot! (Áztatás közben lehet 1x-2x dörzsölni a foltosabb résznél.) Sőt! A folttisztító só ugyanúgy fertőtlenít, mint a hipó, de környezetbarát módon!

Alapos kicsavarás után mehet egy kis vödör hideg áztatóvízbe, ahol vár a mosásig. (Szóval tegyük félre a betétet mosásig, pl. egy külön erre kialakított szennyesbe, esetleg betét tartó neszesszerbe. Fontos, hogy a nedves betéteket sose tároljuk a levegőtől elzárva.) Az áztatóvízbe tehetsz ecetet, reszelt mosószappant vagy mosószódát.

Áztatás után már mehet a betét a normál mosnivalókkal együtt a gépbe. Én általában megvárom a ciklus végét és az összeset egyszerre külön mosással mosom ki. Mosni 30-40 fokon ajánlott rendszeresen őket. (Alkalmanként 60 fokon is kimoshatod saját felelősségre.) Én ecetes vízzel öblítem, így egyúttal fertőtlenítem is. A vízzáró réteg miatt vasalni, magas hő hatásnak kitenni nem szabad! Ha mosás után foltosnak találod, terítsd ki a napra! A napsugarak igazán remek folttisztítók.

Ha bambuszfrottíros betéteket mosol, természetes alapanyagú mosószer használatát ajánlom, de persze használhatod a megszokott mosószereid! Több márka gyárt már természetes alapanyagú mosószereket, de a házi készítésű a legolcsóbb és szerintem a legjobb megoldás. Nem tömíti el az anyagok pólusait, nem teszi tönkre a nedvszívó rétegeket és mindemellett pénztárcabarát megoldás. A bambuszfrottír 4-5 mosás után éri el maximális nedvszívóképességét.

Én évek óta így mosok mindent, amióta minden mosó-, öblítő-, tisztálkodó szertől vakarózni kezdtem és ekcémás lett a kezem.

Elsősorban a természetes mosószereket ajánlom, pl. a mosószódát, vagy mosószappant, mosódiót és oblítő helyett ecetes vizet. Mellé használhatunk illóolajat vagy mosóparfümöt, ha szeretnénk.

Szárítása a normál ruhákkal együtt történika szárogatón, a minőségi anyagoknak köszönhetően a rémhírekkel ellentétben nem kell napokig szárogatni, nagyjából a többi ruhával együtt meg is fog száradni.

Vasalni, szárító gépezni?

A mosható betét tisztítása során érdemes 40 fokon mosni őket. Én is ezen a hőfokon mosom őket, néha 60 fokon is megy egy-egy mosás. A TPU anyag (nedvességzáró réteg) és a műanyag patentok miatt vasalni, szárítógépbe tenni nem szabad, mert a hőhatás miatt megolvadnak ezek az anyagok és nem tudják betölteni tovább funkciójukat.

A Ritakreativnál használt anyagok avatottak (nem fog összemenni nálad mosás közben, mert szabás előtt mosva, vasalva vannak). A betétek 3-4 mosás után vékonyabbak lesznek, mert összeállnak a nedvszívó rétegek.

Bolti mosószerekkel nem is lehet őket mosni?

De igen. A mosható betét tisztítása bolti mosószerekkel is lehetséges. Ha bőrünk nem allergiás a mosószerünkre, azzal is moshatóak. Ám az öblítőt azért nem ajánlom, mert az a textil felületén egy vékony filmréteggel vonja be a pamutszálakat és így az évek során veszíthetnek a betétek nedvszívóképességükből.

Egy betét általában öt évig használható, ha megfelelően tisztítjuk őket, de nem ritka, hogy ennél sokkal tovább is jók maradnak.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.