Hulladékmentes tudástár

Hulladékmentes háztartásom

2021.04.10 10:02
Rita
Rita

Hogyan kezdtem hozzá? Pár képet hoztam ,hogy a mi háztartásunkban milyen hulladékmentes megoldásokat használunk. Remélem minden most elinduló hulladékcsökkentő háztartásnak tudok ezzel segíteni.

Hogyan kezdtem hozzá? Pár képet hoztam ,hogy a mi háztartásunkban milyen hulladékmentes megoldásokat használunk. Remélem minden most elinduló hulladékcsökkentő háztartásnak tudok ezzel segíteni.

Uzsonnástasakok és textilszalvéták

Nagyon örülök, hogy annak idején, kb. 5 éve belevágtunk a hulladékcsökkentésbe, így a gyerekeimnek már természetes a szelektív hulladékgyűjtés, a textilzsákban való vásárlás, a bolti lista írás, a csomagolásmentes vásárlás. Nagyon jó érzés, hogy ezt adjuk át nekik.

Többször használatos, újratölthető palackok.

Soha nem késő belekezdeni, a nap bármely szaka alkalmas arra, hogy belevágjunk. Én annak idején a konyhában kezdtem az átszervezést. Elhagytuk a papírtörlőket, papírszalvétákat, alufóliát, nejlonzacskókat, műanyag üdítős üvegek vásárlását, nem vettünk műanyag szívószálat. Persze kb. fél év volt, mire beletanultunk és a saját életünkbe beillesztettük a hulladékcsökkentést. Konyharuhát, textilszalvétát, uzsonnástasakot, bevásárlózsákot, fém szívószálat, kulacsokat, kenyeres zsákokat kezdtünk használni.

Kenyeres zsákunk pékáru és kenyér tárolására

Selejteztünk és kacatmentesítettünk minden szobát, szekrényt. Kb. fél évente most is megtesszük. Ez viszont nagyon felszabadító érzés volt és mindenkinek ajánlani tudom! Nyilván ez is hónapok alatt valósult meg a két gyerek mellett. Ez egy folyamat, életmód és szemléletváltás. Mindenki annyit vesz át a saját életébe, amennyi jól esik neki.

Papírtörlő helyett konyharuhát használunk

A vásárlási szokásainkat is átalakítottuk, nem vásárolunk feleslegesen. Igyekszünk csomagolásmentesen vásárolni. Persze a mi környékünkön ez a soproni Dekagramm bolt megnyitása óta sokkal könnyebb feladat! Természetesen mi sem vagyunk tökéletesek, mi is veszünk gyorsfagyasztott ételeket, fagyit ami csomagolásban van.

A gyerekek és saját holminkat is folyamatosan szanáljuk, szerencsére nincs is hová tenni. Nem tartunk meg semmi feleslegeset, persze a gyerekek nehezebben akarnak megválni régi játékaiktól, de legalább új dolgokat csak alkalmakkor kapnak. Nem vásárolunk csak azért, mert “kedd van”… Mindenikek sok sikert kívánok a hulladékmentesítéshez! Ne halogassátok, vágjatok bele most!

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.