Hulladékmentes tudástár

Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

2021.08.09 15:27
Rita
Rita

Hogy segítsek neked elindulni a hulladékmentes élet felé, egy kis könnyed játékos kihívásra hívlak! Összeállítottam a 9 részből álló Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívást. Fontos, nem kell várnod júliusig hogy nekifogj, akár már ma is elkezdheted :)

 

Hogy segítsek neked elindulni a hulladékmentes élet felé, egy kis könnyed játékos kihívásra hívlak!

Összeállítottam a 9 részből álló Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívást. Fontos, nem kell várnod júliusig hogy nekifogj, akár már ma is elkezdheted :)

 

1. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

A fagyi árusnál tölcséreset kérj! Ne a műanyag pekec - műanyag kiskanál kombóval szennyezd a Földet! Ha az alakodra szeretnél vigyázni, akkor ne edd meg a tölcsért... Etess madarat, hangyát, vagy dobd ki. Jövő hétre semmi nem marad belőle. Míg a műanyag szemeted a történelem végezetéig velünk marad!

+1 Tipp: szalvétát se kérj, használd a saját textilkendőd. Ha még nincs, szerezd be most:
https://ritakreativ.hu/textilszalveta

2. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Pékségbe, boltba, piacra vigyél magaddal bevásárlózsákot! De kakaós, foltos, cukros lesz? Igen, majd bedobod a mosógépbe a többi közé! Ha le kell mérni és vonalkódos matricát ragasztani rá, könnyedén rá tudod ragasztani a vászonzsákra is.

+1 Tipp: Akár élelmiszert veszel, akár mást, mindig legyen nálad egy bevásárlózsák. Ha még nincs, szerezd be most:
https://ritakreativ.hu/bevasarlozsak

3. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Szólj előre, hogy nem kérsz szívószálat! Ha nem bírod ki szívószál nélkül, akkor használj fémből készültet. A lányom több mint egy éve használja azt az egy darabot, ami úgy néz ki mint újkorában! Irány egy csomagolásmentes bolt, ahol biztosan kapsz egyet. Sopronban a Dekagramm ilyen.

+1 Tipp: Ha vinnéd magaddal a saját szívószálad, tarthatod akár ilyenben is:
https://ritakreativ.hu/evoeszkoztarto

4. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Az előre csomagolt 10-es papírzsepi helyett vegyél 100-ast, így máris kevesebb szemetet termelsz. Meg persze kicsit olcsóbb is.

+1 Tipp Próbáltad a zsepiket csak a táskádba beleszórni? Összegyűrődtek, bepiszkolták a táskád belsejét és sose találtad, amikor kellett? Egy jobb megoldásra van szükséged:
https://ritakreativ.hu/zsepitarto

5. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Reggelit, uzsonnát, elemózsiát uzsonnástasakba, újraszalvétába csomagolj! Nem csak környezetbarát, de állati jól is néz ki! Felejtsd el az alufóliát, a fóliát, meg a műanyag uzsis zacskókat.

+1 Tipp: Érdemes mindkét fajtát kipróbálni, hogy megtudd, neked melyik a kényelmesebb megoldás:
https://ritakreativ.hu/uzsonnas-tasak
https://ritakreativ.hu/ujraszalveta


6. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Vásárolj csomagolás mentesen! A legtöbb műanyagszemetet az egyszer használatos élelmiszer csomagolások teszik ki a háztartásodban. A te közeledben is van egy csomagolásmentes bolt. Felfedezted már?

+1 Tipp: Sopronban a Dekagramm csomagolásmentes boltot ajánlom, ahol termékeimmel is találkozhatsz. A boltot előzékeny, kedves kiszolgálás, gazdag választék jellemzi.

Tovább a Dekagramm Facebook oldalára


7. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Azt hitted hátradőlhetsz? Hát nem!!!

Ha azt hitted, más majd megoldja helyetted a műanyag mentességet, sajnos tévedsz.

Továbbra is elképzelhetetlen gyorsan és felfoghatatlan mennyiségben termelünk szemetet, amivel tovább szennyezzük a bolygónkat. Ha tényleg tenni akarsz, az alábbi cikkben lévő táblázat sokat segít:

https://www.greenpeace.org/hungary/blog/8460/eletbe-lepett-magyarorszagon-a-muanyagtilalom-mi-varhato-ezutan/

"Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője: a sok országban favorizált lebomló zacskók nem a legtökéletesebb megoldást kínálják, mivel egy része valóban lebomlik, egy része viszont csak ipari körülmények között. Emellett hozzátette, problémát jelent az is, hogy a helytelen kezeléssel ugyanúgy fenntartják az eldobálókultúrát, és ismét szemét lesz belőle."
https://index.hu/belfold/2021/07/01/eltunnek-az-muanyag-szivoszalak/

 

8. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Háztartási papírtörlő? Na nem már! Használj konyharuhát, vagy bármilyen textilből készült kendőt, aminek jó a nedvszívóképessége. Sütéskor az olajat ne papírtörlővel itasd fel, használj egy szűrőt, amiben a zsíros étel lecsöpög. Így a lecsöpögött zsír is újrahasznosíthatod!

+1 Tipp: Nem tudod mivel helyettesítenéd a papírtörlőket? Mit szólnál ehhez:

https://ritakreativ.hu/torlokendo


9. Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihívás

Hogyan tovább?

Vége a műanyag mentes júliusnak? Remélem kipróbáltál legalább egy műanyagmentes megoldást, vagy részt vettél valamilyen másik kihívásban! A jó hír, hogy valójában nincs vége. Most jön a műanyag mentes augusztus, aztán a szeptember, október, november, december, majd elkezdődik a műanyagmentes 2022, aztán 2023,2024, 2025, 2026... Folytassam, vagy érted a lényeget?

+1 Tipp: itt mindig segítséget találsz:
www.ritakreativ.hu


A termékeim használatával magabiztosabban érheted el hulladékmentes céljaidat!
Környezettudatos döntésed révén kevesebb szemetet termelsz, így hozzájárulsz a környezetszennyezés csökkentéséhez.
Kisebb ökológiai lábnyomot hagysz, amivel jó példát mutatsz gyermekeinknek és másoknak.

Sok sikert kívánok a Ritakreativ zerowaste műanyagmentes július kihíváshoz:


Rita

Ritakreativ zerowaste

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.