Mosható betét tudástár

Mosható betétre áttérés

2021.03.05 08:06
Rita
Rita

Ha eddig a vékony bolti betéteket használtad, és ehhez is ragaszkodsz, akkor első kipróbálásra én a kisebb, vékonyabb betéteket ajánlom, a ciklus vége felé. Hiszen a „vastagsághoz” hozzá kell szoknod. Gyorsan megy majd, hiszen sokkal kényelmesebbek mint a boltik.

Mosható betét – áttérnék, de hogyan kezdjek hozzá?

Ha eddig a vékony bolti betéteket használtad, és ehhez is ragaszkodsz, akkor első kipróbálásra én a kisebb, vékonyabb betéteket ajánlom, a ciklus vége felé. Hiszen a „vastagsághoz” hozzá kell szoknod. Gyorsan megy majd, hiszen sokkal kényelmesebbek mint a boltik. Ha nincs efféle elvárásod a betéteddel kapcsolatban, hogy a “lehető legvékonyabb legyen”, akkor kezdhetsz egy nagyobb, vastagabb betéttel is.

Érdemes az első időszakban otthon használni és próbálni a betéteket, amíg ki nem tapasztalod, hogy a te ciklusodat melyik méret hogyan bírja.

Hogyan válasszam ki a méretet?

Minden mosható betétnek van egy összepatentolt szélessége és egy hossza. Következő módon választhatjuk ki a hozzánk leginkább passzoló méretet. Mérjük le az eddig használt eldobható betét hosszát és középen a szélességét. Mérjük le a fehérneműnk ülepének a szélességét középen. Ezeket a méreteket vessük össze a mosható betétek méreteivel és a hozzá legközelebbit válasszuk. Ha pont két méret között vagyunk szélességben, válasszuk a keskenyebbet, ha pedig hosszban, válasszuk a hosszabbikat! Laza, régi, kinyúlt fehérneműkben elmozoghatnak a mosható betétek, válasszunk passzentos, kényelmes alsóneműt!

Hány darabot vegyek?

Szinte az első kérdések között szerepel, amikor valaki elkezd azon gondolkodni, hogy belevág a mosható betétek használatába. A kérdésre viszont nem olyan egyszerű válaszolni.

Nem vagyunk egyformák, a vérzésünk hosszát és erősségét illetően sem, sem abban, hogy milyen lehetőségeink vannak a gyakori tisztításra. A betétekből mosási gyakoriság és ciklusod függvényében általában kb. 7-9 darab az optimális mennyiség, bár mindenki a saját biológiájának és életvitelének megfelelően kell kikalkulálja magának. Vannak olyanok, akik 16 darabbal indulnak neki a ciklusnak.

Amire válaszolnod kell, hogy: Mennyi időnként szeretnéd cserélni? Hány naponta fogod mosni? Mennyire erős a vérzésed? Van akinek 3 óránként cserélni kell, annyira erős a menzeszük, másnak elég a napi 1 betét nappalra, és 1 éjszakára. Az eddig használt boltikhoz képest tudsz viszonyítani. Ez elsőre anyagilag megterhelőnek tűnhet, de ezek a betétek kb. 5 éven át használhatók. A bolti változat áraival összevetve nagyjából egy éven belül megtérül a beruházás, a következő 4 év pedig akkor ingyen van! Ha kisebb anyagi ráfordítással kalkuláltál, akkor kezd pár darabbal és havonta bővítsd a készleteidet.

Néhány szempontot tudok adni, mások, nálam okosabbak tapasztalatait is összevetve:

Ha erős vérzéssel vagy megáldva, akkor 2-3 óránként cserélned kell az intenzív napokon. Ha gyengébb a vérzésed, akkor akár 5-6 óránként is elég. És ehhez jön még, milyen gyakran tudod mosni, tehát nézzünk egy számítást:

Egy átlagos nő menstruációja 5 napig tart: 3 erős nap (ehhez 8 normál és 3 éjszakai betétet számolunk naponta) + van 2 gyengébb napja (4 normál és 1 éjszakai betéttel). Ehhez kb. 43 betétre lenne szükség. Azért nem kell megijedni, mert ha a ciklus alatt legalább egyszer – kétszer mosni tudsz, közel sem kell ennyi. Egy olyan 15-18 betét elég lehet még ősszel is (szerintem akkor a legnehezebb a szárítás, mert fűtés nélkül, hűvös időben egy nap legalább kell), vagyis 12-15 normál méretű és 2-3 éjszakai.

Gyengébb vérzéssel rendelkező nőknél: 2 közepesen erős nap (6 normál betét és egy éjszakai naponta) + 3 gyenge nap (3 normál és egy éjszakai naponta), ami összesen 26 betét, és ha csak egyszer is mosni tudod őket, akkor 13 betéttel könnyen megoldod. Minimálisan 9-10 normál és 1 éjszakai a nehezen száradós napokra is elég.

De fontos szempont a számításnál, hogy egyébként eldobhatóból mennyit használtál. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mosható betétek kicsit többet bírnak, így tudsz vele kalkulálni.

Ha pedig eleve intim tölcsért használsz, a mellé pedig még sokkal kevesebb is elég. Az első betéteknél gondolj azért arra is, hogy a gyengébb napokat egyszerűbb erősebb nedvszívású betétekkel megoldani, mint az erős napokat a gyenge betétekkel átvészelni.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.